Tijdens de koude winterdagen is niets fijner dan met z'n allen lekker lang na te tafelen of om zelf in de keuken te duiken. Van de volgende gerechtjes kreeg ik niet alleen lekkere trek maar ook heel veel inspiratie. Kijken jullie mee?
Gekarameliseerde appels
Wat heb je nodig?
Een zak mini-appels of anders 4 appels
50 g boter
2 el basterdsuiker
1 tl kaneel
Hoe maak je het?
Verhit de boter, basterdsuiker en de kaneel in een grote pan met dikke bodem tot het mengsel een mooie kleur krijgt. Bak de appels op middelhoog vuur goudbruin door ze steeds te draaien. Steek een takje (of een satéprikker) in het midden van de appel en je gekarameliseerde appeltjes zijn klaar!
Wat heb je nodig?
Een zak mini-appels of anders 4 appels
50 g boter
2 el basterdsuiker
1 tl kaneel
Hoe maak je het?
Verhit de boter, basterdsuiker en de kaneel in een grote pan met dikke bodem tot het mengsel een mooie kleur krijgt. Bak de appels op middelhoog vuur goudbruin door ze steeds te draaien. Steek een takje (of een satéprikker) in het midden van de appel en je gekarameliseerde appeltjes zijn klaar!
Pompoensoep
Wat heb je nodig?
1 pompoen (van ca. 1 2 kg)
3 eetlepels olijfolie
1 winterpeen, (250 g) geschild en in plakken
2 uien, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden
2 laurierblaadjes
1 tl komijn (djinten)
1 groentebouillontablet
tabasco red pepper sauce (flesje 57 ml)
1 bekertje crème fraîche (125 ml)
Hoe maak je het?
Snijd de pompoen net als een meloen in schijven. Verwijder de zaden en de draderige binnenkant en snijd met een scherp mes de schil er af. Snijd de pompoen in grove stukken. Verhit de olie in een grote pan en bak de pompoen, de winterpeen en de ui 5 minuten. Voeg de knoflook, de laurierblaadjes en de komijn toe. Schenk er 1 liter water bij en voeg het bouillontablet toe. Breng aan de kook en laat alles in 30 minuten gaar worden. Verwijder de laurierblaadjes. Pureer de soep met de staafmixer en breng op smaak met een paar druppels tabasco, peper en zout. Roer de crème fraîche los met een lepeltje, zodat deze smeuïg wordt. Schep de soep in diepe borden of kommen en schep er wat crème fraîche op. Lekker met verse peterselie. - via AH.
Hoe maak je het?
Snijd de pompoen net als een meloen in schijven. Verwijder de zaden en de draderige binnenkant en snijd met een scherp mes de schil er af. Snijd de pompoen in grove stukken. Verhit de olie in een grote pan en bak de pompoen, de winterpeen en de ui 5 minuten. Voeg de knoflook, de laurierblaadjes en de komijn toe. Schenk er 1 liter water bij en voeg het bouillontablet toe. Breng aan de kook en laat alles in 30 minuten gaar worden. Verwijder de laurierblaadjes. Pureer de soep met de staafmixer en breng op smaak met een paar druppels tabasco, peper en zout. Roer de crème fraîche los met een lepeltje, zodat deze smeuïg wordt. Schep de soep in diepe borden of kommen en schep er wat crème fraîche op. Lekker met verse peterselie. - via AH.
Pompoen cheesecake
Wat heb je nodig?
12 biscuitjes, vermalen tot kruimels
1 eetlepel ongezouten gesmolten boter
8 gram zachte roomkaas
1 kopje pure pompoenpuree
1 theelepel puur vanille-extract
1/2 kopje suiker
12 biscuitjes, vermalen tot kruimels
1 eetlepel ongezouten gesmolten boter
8 gram zachte roomkaas
1 kopje pure pompoenpuree
1 theelepel puur vanille-extract
1/2 kopje suiker
2 theelepels kaneel
1 grote kom
1 grote kom
1 middelgrote kom
4 mooie glazen
Slagroom (spuitfles)
Hoe maak je het?
Hoe maak je het?
Neem de middelgrote kom en mix de koekkruimels met de boter.
Verdeel de kruimels op de bodem van de glazen. Druk de kruimels zachtjes tegen de boden zodat ze een gelijkmatige laag korst vormen.
Strijk de roomkaas met behulp van een elektrische mixer in de grote kom tot een glad geheel. Voeg de pompoenpuree, vanille, suiker en kaneel toe. Klop tot het goed gemixt is.
Gebruik een spatel om de substanties gelijkmatig te verdelen. Lepel een laag pompoen cheesecake op de korst, gevolgd door een laag van slagroom. Herhaal de lagen tot de top van het glas is bereikt.
Tot slot kun je overige kruimels nog bovenop strooien, indien je dat lekker vindt!
recept bewerkt, origineel via BakeAddictions.
Tot slot kun je overige kruimels nog bovenop strooien, indien je dat lekker vindt!
recept bewerkt, origineel via BakeAddictions.
Zoete aardappel met kaneel
Wat heb je nodig?
750 gram/1 kilo zoete aardappels
1 á 2 lepels crème fraîche
klontje boter
1 theelepel agavesiroop (suiker of honing mag ook)
1 theelepel nootmuskaatpoeder
2 theelepels kaneelpoeder
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 220 graden. Bekleed een rooster met aluminiumfolie en leg de zoete aardappel hierop. Prik met een vork gaatjes in de zoete aardappel, zodat het vocht eruit kan lopen. Doe de aardappel 45 minuten in de oven. Wanneer de aardappel klaar is, laat je hem even afkoelen. Maak met een scherp mes een snee in de lengte van de aardappel. Lepel voorzichtig de vulling eruit en doe deze in een schaaltje. Voeg de crème fraîche, kaneel, agave en boter hieraan toe en meng goed met elkaar. Schep dit mengsel terug in de zoete aardappel.
Bon appetit!
Ik krijg er spontaan honger van. Mooie herfstkleuren hebben alle gerechten ook :) vooral leuk om zoiets toepasselijks en aparts te serveren als er mensen bij je komen eten. Ik ben ook echt dol op pompoensoep!
BeantwoordenVerwijderenWow, heerlijke recepten Roos, krijg spontaan (lekkere) herfsttrek :) Pompoensoep is mijn favoriet in de herfst. Naast stoofpeertjes, herfstvla, herfstthee, pepernoten ;)
BeantwoordenVerwijderenDe herfst is absoluut mijn favoriete culi-seizoen! Het is echt de tijd voor comfort food: warme crumble met appel en kaneel, 'n Oosters pompoensoepje met kokosmelk en koriander, risotto met paddenstoelen... Yum, net als de plaatjes hierboven!
BeantwoordenVerwijderen