zaterdag 19 november 2011

Column: holiday season-stress?


Deze tijd van het jaar maakt mij altijd een beetje vrolijk, want de feestdagen komen er weer aan! Een periode waarin alles nét even wat meer sprankelt: van de straatverlichting en decoratie tot de mooie etalages. Ik snap heel goed waarom ze het de most wonderfull time of the year noemen. Maar als ik met verscheidene mensen spreek, is deze periode ook een moment van stress! Cadeau-stress, te-drukke-sociale-agenda-stress en ga zo maar door. Waarom mensen zichzelf altijd zo opfokken voor de feestdagen is mij een raadsel. Herkennen jullie je er wel in? 

Zoals ik al zei zojuist, ben ik een liefhebber van de feestdagen. Okee, ik geef toe: niet alles eraan is perfect en fijn, maar ik kan de decoratie en de gezelligheid wel enorm waarderen! De lampjes in de straat, de versierde etalages, de traditionele snoep en zoetigheden die erbij horen. Je hoort mij niet klagen (dat gebeurt pas in januari/februari wanneer ik alle kilo's er weer af probeer te trainen). Ik vind het ook leuk dat veel mensen zich speciaal mooi aankleden of iets anders met hun haar doen. Mensen kunnen ineens met de feestdagen het licht zien en helemaal losgaan met outfits en decoratie. Love it!
 

En dan zijn er nog mensen die kampen met cadeaustress. Wanneer ik mensen vertel dat ik nu al (het is amper half november) alle cadeautjes voor Sinterklaas (Nederlandse/Belgische feestdag, 5 december) en één cadeau voor Kerstmis al heb gekocht zijn mensen verbaasd. Maar ik vind het erg leuk om voor andere mensen geschenken te kopen. Ik hecht niet veel waarde aan dure dingen, ik vind zelf juist dat kleine, persoonlijke geschenken (die niet per se veel hoeven te kosten) net zo leuk kunnen zijn. Gelukkig hebben we altijd ook nog webshops, voor mensen die écht geen tijd hebben. Ik kan alleen soms niet zo goed begrijpen waarom mensen in de stress schieten als ze hét perfecte cadeau voor de ander niet kunnen vinden. Het gaat toch om het idee? De aandacht en de persoonlijke touch doet het 'm toch? Naar mijn idee hoeft dat ook niet veel geld te kosten.

Mijn idee van de feestdagen (en waarom ik mij er ieder jaar weer op verheug) is het gezellige samenzijn. Lekker lang tafelen met z'n allen. Een excuus om heel veel lekkernijen te eten en elkaar leuke cadeautjes geven. Ik houd van tradities zoals het huis holiday-proof maken of films kijken (mijn Kerst-favoriet is Dickens' A Christmas Carol).Ik ben benieuwd: hoe kijken jullie aan tegen het holiday season?

1 opmerking:

  1. Ik ben ook een liefhebber van de feestdagen :D Leuk artikel!

    BeantwoordenVerwijderen

I love to hear your thoughts!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...