maandag 27 september 2010

Retro films!

Je zou het misschien niet van mij verwachten, maar ik ben gek op oude films! Sowieso houd ik erg van films kijken, van arthouse tot een leuke comedy. En ik dacht dat het wel leuk zou zijn om mijn favoriete oude films met jullie te delen. Ik kan ze zeker aanraden als je een keertje een avondje over hebt en je wilt graag een mooie film kijken.
Waarom zijn oude films zo leuk? Sowieso is het op een bepaalde manier gefilmd, soms zwart-wit of juist met kleur. Maar natuurlijk hadden ze toen nog niet zoveel special effects. Dat maakt de film heel erg puur en origineel om naar te kijken. Ten tweede, zijn de filmsterren van toen echt uitgegroeid tot historische iconen. Een voorbeeld van zo'n icoon is Audrey Hepburn. Ik ben helemaal weg van haar en ik kijk graag films waarin zij speelt. Misschien ken je haar wel, Gossip Girl's Blair is ook erg fan van haar.

Audrey Hepburn hangt bij mij levensgroot op mijn studeerkamer. Mooi hé?

Elk van deze oude films heeft weer iets bijzonders. Zo is Audrey Hepburn bijvoorbeeld beroemd om de kleding die ze draagt in veel van die oude films. Ze was de muze van mode-ontwerper Hubert de Givenchy, van het Franse modehuis Givenchy. De make-up, de decors, de kleding, de acteurs en actrices... Ik vind het heel interessant om te zien hoe er in die tijd werd gefilmd en hoe mensen eruit zagen. En natuurlijk gaat het bij een film ook altijd om het verhaal. Hieronder deel ik met jullie een aantal favorieten:

Casablanca
In deze romantische film speelt zich af in Casablanca, in het westen van Marokko, ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Rick Blaine (Humprey Bogart) is een cynische, verbitterde man die een café runt in Casablanca. Hij krijgt allerlei gasten over de vloer: van Nazi-officieren tot vluchtelingen. Niet dat het Rick iets kan schelen; hij denkt alleen maar aan zichzelf. Dan krijgt hij plotseling bezoek van zijn oude geliefde Ilsa Lund (Ingrid Bergman) die samen met haar man (die verzetstrijder is) onderdak zoekt. Rick moet een keuze maken: liefde of heldhaftigheid?
De film is opgenomen in 1942. Hij werd bekroond met maar liefst drie Oscars voor beste film, beste script en beste regisseur. Het verhaal is spannend, intrigerend en soms grappig. De dialogen uit deze film zijn beroemd, de citaten uit deze film worden nog gebruikt in hedendaagse tv-series. We'll always have Paris en Here's looking at you, kid, zijn de bekendste.

Breakfast at Tiffany's
Deze film is bij jullie misschien het meest bekend. Breakfast at Tiffany's is misschien wel Audrey's bekendste film. Heb je hem nooit gezien? Er is een beroemde scène uit de film nagedaan door Blair in Gossip Girl in seizoen 1. In die scéne droomt ze dat ze Holly Golightly (Audrey Hepburn) is en speelt Nate haar love-interest Paul Varjak (George Pappard).

In Breakfast at Tiffany's speelt Audrey de naïeve Holly Golightly, een mysterieuze maar sociale vrouw. Ze werkt als high-class escort girl en krijgt een nieuwe buurman, Paul Varjak. Hij is schrijver en wordt hopeloos verliefd op flierefluiter Holly. Zij wordt op haar beurt ook verliefd op hem, maar wil niks met hem beginnen omdat hij niet rijk is. Maar hoe lang kan ze haar liefde voor hem onderdrukken? Een klein rolletje in deze film is weggelegd voor de beroemde Amerikaanse juwelier Tiffany's. Voor de etalage eet Holly een croissantje en drinkt ze uit een kop koffie, terwijl ze gekleed is in een jurkje, zonnebril en parels. Aan deze scène dankt de film haar naam. De kleding die Audrey draagt is nog steeds een inspiratie voor het huidige modebeeld. En ook al is ze al enige jaren dood, ze wordt nog steeds overal afgebeeld en als inspiratie gebruikt. Het verhaal is lekker luchtig, een soort van ouderwetse Pretty Woman. Alleen al om de beroemde outfits van Audrey te zien, is deze film al een aanrader.
Breakfast at Tiffany's is een verfilming van het boek van de bekende Amerikaanse schrijver Truman Capote.


La Dolce Vita
Deze film uit de jaren '60, is opgenomen in de prachtige Italiaanse stad Rome. De film is geregisseerd door de wereldberoemde regisseur Federico Fellini. Hij was een Italiaanse filmmaker en wordt gezien als de meest invloedrijke regisseurs uit zijn tijd. Federico maakte graag dramafilms en La Dolce Vita is daar zeker geen uitzondering op. Marcello Rubini (Marcello Mastroianni) speelt een paparazzo die zijn brood verdient met het maken van foto's rondom de laatste schandalen van de rijke en beroemde mensen. Het liefst zou hij dolgraag een serieuze journalist willen worden, maar zijn werk als één van de paparazzi levert nu eenmaal meer geld op. En hoewel hij walgt van de oppervlakkigheid en meedogenloosheid van het wereldje, laat hij zich meeslepen in het luxe leventje, ook wel 'la dolce vita' (Italiaans voor; het zoete leven) genoemd. Dan ontmoet hij de indrukwekkende blonde filmster Sylvia en raakt hij helemaal in de ban van haar.
Heel speciaal aan de film is dat het in zwart-wit is opgenomen. Daarnaast wordt er in de film zowel zwoel Italiaans als Engels gesproken. Waarom zien? De kostuums zijn prachtig, het verhaal meeslepend en de ambiance (Rome, niet voor niks de eeuwige stad genoemd) prachtig om naar te kijken. De film is heel mooi in beeld gebracht, Fellini heeft een unieke filmstijl wat heel prettig is om naar te kijken.

Alle bovengenoemde films zijn voor spotprijzen te koop via bol.com. Kijk jij wel eens naar oude films?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

I love to hear your thoughts!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...