maandag 6 juni 2011

Realistischere kijk op vrouwen door Vogue Italia

Bron: Vogue Italia - Huffington Post.
De modewereld begint langzaam aan weer wat realistischer te worden. Hoewel size zero nog steeds de norm is bij veel catwalkshows en designers, is er ook een heel kamp aan designers en modecritici ontstaan die juist de vrouwelijke vormen omarmen en dus ook 'gezondere maten'. Een fijn voorbeeld daarvan is Vogue Italia, die voor het komende juni nummer drie 'plus-size' modellen op de cover zette.

Modellen Tara Lynn, Candice Huffin en Robyn Lawley gingen schaars gekleed op de foto voor de lens van de bekende modefotograaf Steven Meisel, die de covershoot en enkele andere shoots in het blad voor zijn rekening nam.

Nu hebben we vaker 'plus-size' modellen op covers en in modetijdschriften de afgelopen tijd zien staan. Dat op zich is niet zo bijzonder. Maar het leek wel juist alsof het door sommige moderedacteuren en modeliefhebbers werd ingezet als trendverschijnsel. Maar de hoofdredactrice van Italiaanse Vogue, Franca Sozzani, weet zich duidelijk uit te drukken waarom ze 'plus-size' modellen zo belangrijk vindt.


Onlangs vertelde ze het modevakblad Womens Wear Daily: "We willen plus-size vrouwen graag helpen om zich ook fashionable te kleden. We geven graag tips om ze te laten inzien welke keuze past bij hun lichaam. Het heeft geen zin om ze een in een legging te hijsen, we willen deze groep vrouwen juist helpen kiezen. We praten niet over diëten, want deze vrouwen willen niet diëten. En waarom zouden ze? De meeste vrouwen met een paar kilo's meer zien er juist daardoor extra mooi en vrouwelijk uit."

Als ik Franca zo hoor praten, denkt ze mee met haar lezeressen. Ze tekende trouwens ook een petitie die pro-anorexia-website verbiedt. Bovendien doen de cover en de fotoshoot denken aan de glamour van de vroegere Italiaanse stijliconen zoals Sophia Loren. Mode is een manier op je zelf te uiten en een manier om gezien te worden, welke maat je ook hebt. Fijn dat iemand als Franca Sozzani zich daar hard voor maakt en de realiteit weer een beetje terug brengt in de modewereld. Ik zeg: dank u Vogue Italia!

1 opmerking:

I love to hear your thoughts!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...