zondag 1 mei 2011

Tips + Tricks voor beginnende bloggers

Laatst kreeg ik een onwijs leuk mailtje van één van mijn bezoekers, Kelly, die vroeg ik of nog tips had voor beginnende bloggers. Zo bracht ze me op het idee om hier een artikel van te maken, met mijn persoonlijke tips, anekdotes en ervaringen. Ik wil hierbij wel duidelijk zeggen, dat het gewoon tips zijn. Ik wil hiermee helemaal niet suggereren dat ik alles weet, want ik leer nog elke dag over bloggen. Ik spreek alleen gewoon vanuit mezelf, van mijn persoonlijke ervaringen als blogger en mijn achtergrond als media student. Hopelijk hebben jullie er iets aan!
Ik blog nu al bijna een jaar (in juni 2011 is het officieel een jaar) voor Influence. Daarvoor heb ik nog wel geblogd voor andere blogs die ik had, maar deze heb ik uiteindelijk aangehouden. In dit jaar heb ik ontzettend veel geleerd en al mee mogen maken, waar ik heel dankbaar voor ben. En het meeste dankbaar ben ik voor jullie: mijn bezoekers, mijn followers! Uit de grond van mijn hart, bedankt! Okee, dat gezegd hebbende; nu 4 real!  

Hoe begin je?

Je kunt heel gemakkelijk zelf een blog starten. Met de komst van web 2.0. en sociale media ben je nu heel eenvoudig in staat om via (gratis) toepassingen je eigen blog te starten. Bijvoorbeeld bij Blogger, Wordpress of Tumblr. Het voordeel van deze toepassingen is dat je een website niet vanaf scratch zelf hoeft te bouwen. Iets wat namelijk best moeilijk is... als je niet zo technisch bent aangelegd zoals ik. Met deze sites kun je je eigen blog naar je eigen smaak inrichten. Jouw eigen achtergrond, kleuren, lettertypes etc. Je kan nu tegenwoordig ook je eigen sjablonen ontwerpen. Zo maak je het nog meer 'eigen'.

Bloggin' | Do's:

  • Begin gewoon! Wacht niet totdat je inspiratie hebt, maar begin gewoon. En geloof me, als je eenmaal bent begonnen, komt de creativiteit vanzelf.
  • Oriënteer je. Er zijn zo veel verschillende soorten blogs. Modeblogs, Beautyblogs, Lifestyle blogs, woonblogs, kookblogs, persoonlijke blogs. You name it, it's out there. Ga eens goed kijken welke blogs jou aanspreken en sla ze op. Bedenk voor jezelf wat je er goed aan vindt. En bedenk welk soort blog jij graag zou willen maken.
  • Reageer! Leer je mede-bloggers goed kennen! Stel, je maakt een kookblog: reageer dan op blogberichten van anderen. Niet alleen is dat erg aardig, je leert dan ook mensen kennen die dezelfde passie delen als jij. Maar wees wel altijd oprecht!
  • Wat is jouw expertise? Wat kun jij goed en waar liggen je talenten? Schrijf erover, maak foto's en laat zien waarom jij de beste bent. 
  • Wees geduldig. Niemand heeft aan het begin veel bezoekers. Sterker nog; je begint met niets. Helemaal niets. Vergelijk het met als het hebben van een winkel; je moet eerst ook 'banden' opbouwen met je klanten, voordat ze weer terugkomen naar je winkel.
  • Zorg voor variatie. Maak niet steeds dezelfde posts, tenzij je een soort van rubriek creëert. Maar dan nog is het belangrijk om telkens weer over iets anders te schrijven. Zo houdt je het boeiend voor je lezers.
  • Zorg voor een goed statistiekprogramma. En ga dat na verloop van tijd (na 1,5 maand ofzo) eens goed analyseren. Waar wordt het meeste op geklikt? Wat zijn de zoekwoorden in Google? Stem je artikelen daarop af. 
  • Promoot je website! Maak een Twitter-account aan, maak een Facebook-pagina aan! En als je reageert op iemand anders zijn blog, vermeld dan jouw website, in het daarvoor bestemde reageer-balkje. Never ever nooit spammen (jouw website noemen in een reactie op iemands blog).
  • Vertel je vrienden, familie en kennissen dat je een blog hebt. Misschien krijg je er dankzij je nichtje (en haar vriendinnen) weer wat nieuwe bezoekers bij!
  • Wil je wat professioneler gaan werken? Laat visitekaartjes maken, registreer je eigen domeinnaam en maak je eigen (zakelijke) emailadres aan.
  • Bezoek beurzen, evenementen en feesten die met jouw onderwerp te maken hebben. Trek je stoute schoenen aan en stap op iemand af en introduceer jouw blog. Maar wees altijd professioneel.
  • Wees jezelf. Trek je niks aan van haters. Vind je eigen stijl en laat je niet gek maken. En probeer je te onderscheiden. Wat heb jij te bieden wat een ander niet heeft? 
  • Ben je niet zo technisch maar wil je wel een mooie website? Vraag dan eens iemand (die er wel verstand van heeft) om je te helpen!
  • Wees eerlijk. Ook als je producten test, ook als je die hebt gekregen. Jij vindt het toch ook fijn om eerlijk van iemand te horen of iets wel echt of niet werkt?

    Bloggin | Don'ts: 
  •  Verwacht niet te veel. Als blogger verdien je geen bakken met geld, sterker nog, je verdient haast niets. Maar dat is ook niet het punt, je moet niet gaan bloggen om rijk te worden want dan is het verspilde moeite. Doe het omdat jij het leuk vindt. En praat nooit over geld. Ten eerste gaat het niemand wat aan, en ten tweede staat het niet chic om daar over te praten.
  • Ga niet bloggen voor gratis producten. Ten eerste: het is niet gemakkelijk om daar aan te komen. En ten tweede: je valt zo door de mand. Bovendien is er dan heel wat mis met jouw houding als blogger. Bedrijven vinden het ook niet leuk als je alleen maar komt voor de gratis producten. Wie niet oprecht is, zal zonder pardon worden overgeslagen. En je riskeert bovendien een zeer slechte naam.
  • Nogmaals: ga niet spammen. Het is zeer onbeleefd en onaardig om jouw website te pas en te onpas over de virtuele daken te schreeuwen. Bovendien bereik je het omgekeerde effect: mensen zullen juist minder snel je website bezoeken omdat je er veel te hard om schreeuwt.
  • Geef nooit, maar dan ook nooit jouw statistieken en persoonlijke gegevens weg. Behalve als bedrijven er om vragen i.v.m. zaken, dan kan het natuurlijk wel, maar wees voorzichtig. Zeker als je groter wordt en meer bezoekers krijgt, jouw aantallen zijn jouw zaak. Wat niet betekend dat je moet liegen.
  • Lieg nooit, maar dan ook nooit over je cijfers. En al helemaal niet tegen bedrijven. Alles komt altijd uit. En als dat gebeurd, geloof me, dan ben je de pineut. 
  • Speel geen copy cat! Jatten en stelen van andere bloggers is not done! Wees origineel en schrijf je eigen artikelen. Wie jat en steelt verliest zijn eigen waardigheid als blogger. Mensen zullen je links laten liggen. 
  • Ga niet roddelen. Over andere bloggers of over bedrijven. Fout, fouter, foutst! 
  • Ga geen foto's jatten van het internet. Je riskeert een grote boete. Mocht je wel echt beeld nodig hebben, vermeldt dan altijd netjes waar je het vandaan hebt in het artikel.
  • Ga geen andere bloggers mailen met de tekst: hoi, ik heb een blog. Vermeld je mij? Dan vermeld ik jou! Zeker als je andere mensen niet kent, is dit niet echt handig.


Okee. Heel verhaal! Hopelijk hebben jullie er iets aan!
Veel plezier met bloggen!

6 opmerkingen:

  1. Het is echt 'n leuk artikel geworden met handige tips! En, wat ontzettend lief dat je me genoemd hebt: thanks Roos!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Liesewiesje @Kelly Graag gedaan! En @Kelly, jij bedankt voor je mailtje! Ik vind het altijd leuk om ideeën en suggesties te krijgen van m'n bezoekers.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Superhandig!
    Heel erg bedankt, ik denk dat ik er echt wat aan heb ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Handig zeg! ik kwam net op jou site en ben sinds eergisteren een eigen blog gestart. Ben er echt blij mee (:

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Ashley! Dat is mooi! Succes met je blog!

    BeantwoordenVerwijderen

I love to hear your thoughts!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...