dinsdag 10 mei 2011

Recensie: Villa Magdalena


Je bent dit boek misschien vast al eens tegengekomen, zo spotte ik vorige week nog een billboard voor dit boek. De boeken van Santa Montefiore worden goed gelezen in Nederland.
De Argentijnse schreef een hele rits boeken, waaronder De Franse Tuinman en De Affaire. Nu is er een nieuw boek verschenen: Villa Magdalena. Ik heb 'm al gelezen en ik vertel je graag wat ik ervan vind!


Het verhaal
Dewcomb, 2009. Marina Turner is de tweede geliefde vrouw van Grey Turner en de gehate stiefmoeder van zijn dochter Clementine. Marina steekt haar ziel en zaligheid in haar hotel Polzanze, maar de laatste tijd gaan de zaken erg slecht. Als laatste redmiddel om meer gasten te trekken wil Marina een kunstenaar inhuren in die workshops gaat geven. Het wordt uiteindelijk de Argentijnse schilder Rafa Santoro. De charmante en goed uitziende Rafa valt bijna bij iedereen in de smaak. Hoewel... Niet iedereen loopt weg met de latino. Het lijkt er steeds meer op dat hij wat heeft te verbergen en er zo zijn eigen agenda op nahoudt...


Toscane, 1996.  Buiten de muren van de prachtige Villa Magdalena probeert een klein, verslonst meisje een glimp op te vangen van het huis met zijn schitterende tuinen. De villa behoort toe tot één van de rijkste en machtigste families in Italië. Door stiekem een kijkje te nemen en zich te laten meevoeren door de pracht en praal weet Floriana te ontsnappen aan de dagelijkse ellende en armoede in haar leven. Dan wordt ze betrapt door Dante Bonfanti, de knappe zoon van de rijke familie. Floriana en Dante weten beiden niet hoe erg hun leven door deze ontmoeting zal veranderen.

Wat ik ervan vond...Ik heb al meer boeken gelezen van Santa Montefiore en ik ben absoluut verliefd op haar schrijfstijl. Ze schrijft heel beeldend, vooral als ze de tuinen van Villa Magdalena beschrijft, dan is het net of je er in staat. In dit boek lopen twee verhalen door elkaar die onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Dit maakt het boek wat spannender, maar het betekent ook dat je als lezer geduld moet hebben om erachter te komen wat de twee verhalen nu met elkaar te maken hebben.

Santa heeft de gave om een goed verhaal te kunnen vertellen op een manier die niet saai is. Ook haar personages zijn kleurrijk en bijzonder. Zo weet ze op rake wijze de kwetsbaarheid van Clementine over te brengen; haar onzekerheid en haar wrok. In tegenstelling tot andere schrijfsters weet Santa de personages eenvoudig kenbaar te maken aan haar lezers, waardoor je al snel meeleeft en de hoofdpersonen in het boek goed leert kennen.

Het is grappig dat Santa kiest voor een tikje klassiek 'Romeo en Julia'-verhaal als rode draad. Floriana en Dante komen uit twee totaal verschillende werelden. Zij is arm en hij is rijk. En ze weet heel goed over te brengen hoe het klasse systeem werkt vanuit de Italiaanse cultuur. Ik denk dat ze er goed aan heeft gedaan om dat thema te kiezen. Het is misschien niet super origineel, maar er zijn wel ongetwijfeld nog steeds veel mensen die zich daar in kunnen herkennen en dat maakt het verhaal tastbaar en roept een gevoel van empathie op.

Voor wie nu een superserieus boek verwacht; er zit ook een portie humor in. De naïviteit van Floriana en de alledaagse scènes op het werk van Clementine zijn een fijne afwisseling aan dit boek. Al met al vind ik dat Santa wederom een geslaagd verhaal heeft afgeleverd. Zeker een aanrader als je van romans houdt met een romantisch tintje!


3 opmerkingen:

  1. Dit lijkt me echt een mooi boek.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lijkt mij ook 'n mooi boek! Dacht dat Montefiore een Britse schrijfster was? Heb De affaire van haar nog "in de wachtrij" staan; moet 'm maar eens snel gaan lezen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heel goed opgemerkt! Ze woont tegenwoordig in Londen, maar ze is geboren in Argentinië. Ik heb de Affaire ook gelezen, een zeer vermakelijk boek! Veel plezier ermee :-)

    BeantwoordenVerwijderen

I love to hear your thoughts!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...