woensdag 21 juli 2010

Sonny Boy

Nu het zomer is, heb je vast alle tijd om eens een lekker boek te lezen. Hoewel chicklits heerlijk zijn ter vermaak zijn sommige literaire boeken ook zeker de moeite waard.
Ken je het boek Sonny Boy van Annejet van der Zijl al?

Het verhaal
Sonny Boy vertelt het liefdesverhaal van Waldemar Nods en Rika van der Lans. Een liefde die opbloeit tussen twee mensen uit verschillende werelden. Hij komt uit Suriname en is student, zij is een gescheiden moeder met vier kinderen. Toch is de aantrekkingskracht tussen beiden zo groot dat ze een relatie beginnen. Iets wat niet goed valt bij de gemeenschap en al helemaal wanneer blijkt dat Rika zwanger is van haar zwarte vriend. In een wereld vol tegenstrijdigheden, armoede en discriminatie probeert het stel zich staande te houden. Hun grootste trots is hun zoontje Waldy alias Sonny Boy. Ze proberen zo goed als kwaad van het leven te genieten. Dan wordt hun gelukkige bestaan overschaduwd door de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog. Ze nemen een risico wanneer ze besluiten joden in huis te nemen. Deze beslissing is niet zonder gevolgen. Zullen ze de oorlog doorstaan en is hun liefde sterk genoeg om alles te overwinnen?

Review:
Ik had al ontzettend veel van dit boek gehoord, maar ik kreeg maar niet de kans om 'm te lezen. Toen ik eenmaal begon met het boek had ik moeite om het weg te leggen. Dit verhaal is waargebeurd en het boek wordt aangevuld door foto's en documentatie die dat ondersteunen en het verhaal sterk en beeldend maken. Je kunt je precies voorstellen hoe het in die tijd moest zijn en hoe de hoofdpersonen zich voelden. Annejet van der Zijl heeft de gave om je als lezer met haar verhaalkunst in het verhaal op te nemen, alsof je er zelf bij bent. Als lezer kun je dan ook niet anders dan meeleven met het jonge gezin. Ik was echt geraakt toen ik dit boek las. Vooral omdat ik me telkens realiseerde dat dit echt gebeurd is.
Toch is het boek niet te zwaar, het eindigt dan weliswaar niet vrolijk, in het boek wordt wel een prachtig levensverhaal vertelt. Juist de verhalen over hoe Waldy opgroeit en Rika's vermogen om lief te hebben voor alles en iedereen om haar heen zorgen ervoor dat het boek prettig weg leest.

Nieuwsgierig geworden naar het boek? Bestel 'm hier via Bol.com

PS. Wist je dat het boek verfilmd wordt? Kijk op www.sonnyboydefilm.nl.
De hoofdrollen worden vertolkt door Ricky Koole (Verborgen Gebreken) als Rika en Sergio Hasselbaink als Waldemar. Kijk hier voor het filmpje wat NU.nl maakte tijdens een bezoek aan de set.

De film zal begin volgend jaar, op 27 januari 2011 verschijnen. Wat vind jij van het boek?

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

I love to hear your thoughts!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...